ҚУРАМЫНДА ω-6 және ω-3 ПОЛИҚАНЫҚПАҒАН МАЙ ҚЫШҚЫЛДАРЫ ҮЙЛЕСТІРІЛГЕН ОРГАНИКАЛЫҚ ӨНІМ

Авторы

  • Сатаева Ж.И., т.ғ.м, аға оқытушысы

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.47100/herald.v1i3.94

Ключевые слова:

майлы дақылдар, суық сығымдау, өсімдік майлар, үйлестірілген құрам, диета, моноқанықпаған май қышқылдары, полиқанықпаған май қышқылдары, араластыру, тағамдық құндылығы.

Аннотация

Мақалада күнбағыс, зығыр және асқабақ тұқымдарынан полиқанықпаған май қышқылдарының оңтайлы қатынасы бар суық сығылған өсімдік майлар қоспасының алу нәтижелері келтірілген. Зерттеу нәтижесінде полиқанықпаған май қышқылдарының ω-6 және ω-3 қатынасы 5:1 май қоспасы алынды, құрамында 81% күнбағыс, 12% зығыр және 7% асқабақ майы бар. Алынған органикалық өнім диетадағы маңызды май қышқылдарының жетіспеушілігін түзету үшін күнделікті қолдануға арналған. Дайын өнімді 12 ай ішінде сақтау кезінде гидролитикалық және тотықтырғыштық зақымдану - қышқыл мен пероксид санының сипаттамаларының шекті мәндерін талдау нәтижелері бойынша, бұл көрсеткіштердің нормадан асып кетуі 8 айдан асатын кезеңнен басталатыны анықталды. Сонымен, аралас майдың сақтау мерзімі - 20-25°C температурада 6 ай.

Загрузки

Опубликован

2021-05-17