ЭКСТРУДЕР ПАРАМЕТРЛЕРІН ТЕОРИЯЛЫҚ ЗЕРТТЕУ
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:
https://doi.org/10.51452/kazatu.2022.1(112).902Ключевые слова:
экструдердің нақты өнімділігі, қуаты, бұраманың будырлы жиегі, бидай дәні, ішкі үйкеліс коэффициенті.Аннотация
Бұл мақалада ғылыми жұмыстың теориялық зерттеулерінің нәтижелері келтірілген, олардың негізінде экструдердің өнімділігі, өсімдік материалының ылғалдылығы, энергия сыйымдылығы, физика-механикалық қасиеттері, кинематикалық және құрылымдық параметрлері байланысты заңдылықтар анықталған. Эксперименттік зерттеулер нәтижесінде алынған бидай дәнінің экструдатының суреті келтірілген. Жаңа құрылмалық шешімі ұсынылды-корпусқа іргелес экструдер бұрандасының бұдырлы жиегін жасау. Экструдердің өнімділігі бидай дәнінің ішкі үйкеліс коэффициентіне тәуелділігінің графигі келтірілген. Экструдердің тиімді жұмысын анықтау үшін бағалау ұсынылады.Ғылыми зерттеудің мақсаты-экструдер корпусының ішкі беті мен иірмекті бұрамасының шеті арасындағы материалдың ағып кетуін азайту арқылы өсімдік материалын өңдеуде экструдердің тиімділігін арттыру.