А КҮРКЕТАУЫҚ ЖҰМЫРТҚАСЫН ИНКУБАЦИЯЛАУДА ПАРАТИПИКАЛЫҚ ФАКТОРЛАР МАҢЫЗЫ

Авторы

  • Сенкебаева Д.Т. С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехниқалық университеті
  • Омарқожаұлы Н. С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехниқалық университеті
  • Амантай С. С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехниқалық университеті

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.51452/kazatu.2021.4(111).772

Ключевые слова:

инкубация, күркетауық жұмыртқасы, сәулелендіру, эмбрион, қан сақинасы, әлсіз балапандар, тәуліктік балапан, балапан шығымы.

Аннотация

Мақала авторы өзі жүргізген зерттеулері негізінде күркетауықтың инкубациялық жұмыртқалаpының сыpтқы және ішкі параметрлерін  ұрық дамуы  және тәуліктік балапан шығымымен бaйлaныстыра отырып қарастыру барысында ішкі генетикалық қасиеттерімен бірге сыртқы эпигенетикалық факторлардан инкубaцияғa дейінгі салмағы, сақталу мерзімі,  тығыздығы, форма индексі түріндегі параметрлері әсер ететіні анықталды. Сонымен қатар орташа салмағы 80-90 г балапан шығымы 76,0% , формасының индексі 0,74-0,76 жұмыртқадан 74,6%, 6 тәулік сақталғандардан 77,2%, итығыздық деформациясы 1,071-1,080 г/см3 жұмыртқалардың бұл көрсеткіштері, тиісінше, 73,8% екені анықталды. Сақтау мерзімі 9 тәулік, салмағы 90 г жоғары жұмыртқалардан шыққан әлсіз балапандар саны басқа топтарға қарағанда жоғары болды.   

Загрузки

Опубликован

2021-11-26