ЭКСТРУДЕРЛЕУДІҢ ЖЕМНІҢ ЖӘНЕ АЗЫҚТЫҚ БИОҚОСПАНЫҢ МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІНЕ ӘСЕРІ

Авторы

  • Балджи Ю.А. С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехниқалық университеті
  • Абаканова Г.Н. С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехниқалық университеті
  • Аманжолова К.Т С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехниқалық университеті

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.51452/kazatu.2021.3(110).748

Ключевые слова:

экструдирлеу, түйіршіктеу, залалсыздандыру, баротермиялық өңдеу, азықтық биоқоспа, Compact dry, микроағзалар

Аннотация

Мақалада С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті жанындағы өндірістік-сынақ цехінде дайындалған жем және азықтық қоспалардың микробиологиялық көрсеткіштері бойынша салыстырмалы зерттеу нәтижелері көрсетілген. Арпадан және сұлыдан баротермиялық өңдеуден кейін азықтық қоспалар дайындалды. Жұмыс барысында жемнің және азықтық қоспаның микробтық ластануын аз уақыт аралығында анықтап беретін Compact Dry диагностикалық сынақ табақшалары қолданылды. Зерттеудің нәтижесі бойынша экструдирлеу және түйіршіктеу жолымен дайындалған жем және азықтық қоспалар құрамындағы микроағзалар (зең саңырауқұлақтары, энтеробактериялар, энтерококктар, сальмонеллалар, E.coli) санының азаюы немесе болмауы анықталған. Зерттеудің нәтижесі бойынша экструдирлеу және түйіршіктеу жолымен дайындалған азықтық қоспа сынамаларында микробиологиялық тазалық анықталған. Аталған азықтық қоспалар құрамында белсенді көмір, пропиленгликоль, бальзамды терек бүршік сығындысы бар.

Загрузки

Опубликован

2021-09-24