МАҚСАРЫ ӨСІМДІГІН ТАҒАМ РЕТІНДЕ ЗЕРТТЕУ ЖӘНЕ ҚАЛДЫҚСЫЗ ӨҢДЕУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ

Авторы

  • Нуртаева А.Б.,Мұратхан М., Мұрал Г

Ключевые слова:

мақсары, жоғары қысым, қалдықсыз өңдеу, биологиялық белсенді (БАЗ), тағам.

Аннотация

Мақалада көрсетілгендей өнім Астана қаласында өсіріліп құрамы мен тағамдық құндылығы зертеліп, биологиялық белсенді заттар анықталды. Спиртті ерітінділерінің құрамы газды – хроматографиялық әдіспен анықталып, жіктелді. Мақсары өсімдігінің (жапырағы, гүлі, тамыры) физика – химиялық қасиеттері зерттелді және жоғары қысыммен өңдеу технологиясын азық түлік саласына арнап жобаланды. Мақсарының дәнінен тағамдық май ала отырып, гүлінен тағамдық бояғыштар, жапырағынан шай дайындалды, қалған қалдықтары құнды мал азығы ретінде зерттелді. Қазақстан Республикасында өсетін басқа майлы дақылдармен салыстырылып, жасалынған тәжірибелердің нәтижесі көрсетілді.

Загрузки

Опубликован

2021-07-15