АҚМОЛА ОБЛЫСЫНЫҢ ҚАРА ТОПЫРАҚТЫ ЖАҒДАЙЫНДА ЖАСЫМЫҚТЫҢ (Lens culinaris) ӨНІМДІЛІГІ

Авторы

  • К.М .Мусынов, .Ш.Сулейменова, Е.А.Утельбаев Б.Б. Базарбаев, С.Д Сагатбек.

Ключевые слова:

жасымық, өсу және даму, танаптық өңгіштік, өнімділік, экономикалық тиімділік

Аннотация

Мақалада Ақмола облысының қара топырақты жағдайында жасымықтың (Lens culinaris) өнімділігінің және экономикалық тиімділігінің қалыптасуы бойынша 2017 - 2018 жылдар аралығында жүргізілген зерттеу жұмыстарының нәтижелері келтірілген. Әр түрлі себу мерзімдері мен ауа райы жағдайларының дақылдың өсіп-дамуының фенологиялық кезеңдерінің
өту ұзақтылығына, сондай-ақ, өнімнің құрылымдық элементтерінің қалыптасуына әсері көрсетілген. Жүргізілген танаптық тәжірибенің нәтижелері бойынша аймақ жағдайында тұқымның жоғары өнімділігі 20 мамырда себілген нұсқаларда алынған (14,1 ц/га), ол бақылау нұсқасымен салыстырғанда 2,1 ц/га жоғары болған. Экономикалық тиімділікке жүргізілген есептеулер аталмыш дақылдың жоғары рентабельді (100,4 - 218,6 %) екенін айғақтайды.

Загрузки

Опубликован

2021-05-28