PLEUROTUS OSTREATUS ҚАРҚЫНДЫ ӨСІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫНЫҢ ОҢТАЙЛАНДЫРУ НӘТИЖЕЛЕРІ
Ключевые слова:
ксилотрофикалық саңырауқұлақтар, саңырауқұлақтар, субстрат, мицелий, өсіру, тұқым мицелия, саңырауқұлақ блоктар, жеміс-жидек.Аннотация
Ағымдағы зерттеу ортадағы қоспалар ретінде әртүрлі өсімдік экстрактары мен витаминдерді қолдану арқылы вешенканың субстратын оңтайландыруға бағытталған. Нәтижесінде талдаулардың бірінші жинағы қарақұмық, арпа және эспарцет сығындыларының агарадағы аналық мицелийдің өсу жылдамдығына оң әсерін анықтады. Одан әрі талдау В (В1, В6, В12) тобының витаминдерін қосу астық мицелийінің өсу жылдамдығын 16-30% - ға арттыратынын көрсетті. Сонымен қатар витаминдердің өсу жылдамдығына одан әрі әсері анықталды. Тасымалданатын мицелий жаңа ортаны стандартты ортадан 10-20% -ға жылдам отарлады. Зерттеудің қорытынды бөлімінде бидай мен рапс негізіндегі және B3 және B6 витаминдері бар саңырауқұлақ блоктары өнімнің анағұрлым жоғары шығымы және өнімді жинаудың қысқа уақыты бар екені анықталды.