АШЫТЫЛҒАН ТҮЙЕ СҮТІ ЕГЕУҚҰЙРЫҚТАРДЫҢ ІШЕК МИКРОБИОТАСЫНЫҢ ҚҰРАМЫ МЕН МЕТАБОЛИКАЛЫҚ ПОТЕНЦИАЛЫНЫҢ БАҒЫТТАЛҒАН МОДИФИКАЦИЯСЫН ТУДЫРАДЫ
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:
https://doi.org/10.51452/kazatu.2023.3(118).1512Ключевые слова:
түйе сүті; ашытылған сүт өнімдері; егеуқұйрық ішек микробиотасы; 16S секвенстеу; метагеномика; пребиотик; пробиотикАннотация
Функционалды тағамдармен ішек микробиотасын модуляциялау денсаулықты жақсартуға көмектеседі. Түйе сүтінің бірегей құрамы жаңа ашытылған сүт өнімдерін жасау үшін қызықты мүмкіндіктер ұсынады. Біз стандартталған әдістерді қолдана отырып, ашытылған түйе сүтін әзірледік және оның егеуқұйрықтардың ішек микробиотасына әсерін бағаладық. 16S rRNA секвенциясы және шолақ мылтық метагеномикасы өнімнің Bifidobacterium сияқты пайдалы микробтарды іріктеп көбейтетінін және пребиотикке ұқсас әсерлерді көрсете отырып, B6 витаминінің биосинтезін қоса алғанда метаболикалық жолдарды өзгерткенін көрсетті. Таксономиялық және функционалдық ығысулар арасындағы корреляция анықталды. Бұл ашытылған түйе сүті өнімдерінің ішек микробтық экологиясын пайдалы түрде өзгерту қабілетін көрсетеді және өнімді оңтайландыру үшін қажетті механикалық түсінік береді. Түйе сүтінің микробиома-ішек-денсаулық жүйесіне әсерін
түсіндіру арқылы бұл жұмыс функционалды тағамдық зерттеулерге құнды үлес қосады. Алынған нәтижелер келесі ұрпақ сүт өнімдерін өндіру үшін түйе сүтіндегі биоактивті факторларды пайдалануға көмектесуі мүмкін. Түйе сүтін пайдалану арқылы сүт өнімдерін әртараптандыру функционалдық ашытылған өнімдерді дамытуда ауылшаруашылық инновацияларына мүмкіндік береді. Болашақ зерттеулер микробиоманың пайдасын барынша арттыратын жаңа өнімдерді жасау үшін биоактивті метаболиттерді бөліп алуы керек.