ДӘНДІ АЗЫҚТЫҢ ВИТАМИНДІ-МИНЕРАЛДЫҚ ҚҰРАМЫНА ЭКСТРУЗИЯ ҮРДІСІНІҢ ӘСЕРІ

Авторы

  • Issabekova S. A. S. Seifullin Kazakh Agrotechnical Research University
  • Balji Y. A. S. Seifullina Kazakh Agrotechnical Research University
  • Mayer E. G. S. Seifullina Kazakh Agrotechnical Research University

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.51452/kazatu.2023.3(118).1486

Ключевые слова:

экструзия; азық құрамы; премикс; витаминдер; минералдар

Аннотация

Мақалада дәнді азықтың витаминді-минералды құрамына экструзия үрдісінің әсері туралы зерттеулердің нәтижелері берілген. Бақылау (CON) астық шикізатының (80% арпа және 20% бидай) қоспасынан алынған үлгі болды, ол 3 үлгімен салыстырылды: экструдталған астық шикізаты (Ext), экструзия үрдісіне дейін премикс қосылған шикізат (CON+P+b), экструзия үрдісіне дейін премикс қосылған экструдталған шикізат (Ext+P+a). Экструдталған үлгілерді дайындау өнімділігі 350 кг/сағ экструдерде 100-105 ℃ температурада, 30-50 атм қысымда, 3-5 секунд экспозиция уақытында грануляторды қолдану арқылы жүзеге асырылды. Біздің зерттеулеріміздің нәтижесі Ext үлгісінде витаминдердің мөлшері орта есеппен 2,8 есеге, минералдық құрамы 7%-ға төмендегенін көрсетті. CON+P+b үлгісінде витаминдік құрамы іс жүзінде бұрынғы деңгейде қалды. Ext+P+a үлгісінде дәрумендердің құрамы Ext-мен салыстырғанда 58%-ға өсті, ал минералдық құрамы CON-ға қарағанда орта есеппен 20%-ға жоғары болды. Біздің зерттеулеріміздің нәтижелері бойынша дәнді азық өндірісінде экструзиялық үрдісінен кейін премиксті қосу ұсынылады, өйткені бұл витаминдердің көбірек сақталуына ықпал етеді және дәнді азықтың минералды құрамын арттырады

Загрузки

Опубликован

2023-09-28