ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ ҚАБЫҒЫНАН СЫҒЫНДЫ ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯС0Ы / ҚАЙТАРЫП АЛЫНДЫ/ОТОЗВАНО/RETRACTED 06.05.2024

Авторы

  • Султанова М.Ж «Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты» АФ ЖШС
  • Нурыш А. Б. «Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты» АФ ЖШС
  • Додаев К. О. Ташкент химия-технологиялық институты

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.51452/kazatu.2023.1(116).1282

Ключевые слова:

жаңғақ қабығы; технология; экстракция; сығынды; технологиялық операциялар.

Аннотация

Соңғы жылдары жаңа технологиялар мен тамақ өнімдерінің әлемдік нарығында әртүрлі аурулардың алдын алуға және ағзаның қорғанысын нығайтуға арналған сапалы жаңа өнімдердің санын көбейту үрдісі анықталды. Антиоксиданттық қасиеттері бар өсімдік шикізатын пайдалану мүмкіндігі зерттелуде. Авторлар грек жаңғағы қабығынан сығынды алу технологиясын жасады. Сығынды алудың технологиялық процестері мен режимдері негізделген. Сығынды алу схемасы ұсынылған. Сығынды Сокслет жартылай автоматты аппаратында алынады. Антиоксидантты заттарды бөліп алу үшін экстракция әдісі жиі қолданылады. Антиоксиданттық белсенділік пен экстракция шығымының мөлшері қолданылатын еріткішпен байланысты. Көбінесе антиоксидантты қосылыстарды алу үшін метанол, этил спирті, хлороформ, су, N-бутанол және этил ацетаты қолданылады, бірақ органикалық еріткіштер тағамдық мақсатта қолданылады. Этанол мен су экстракциялық еріткіштер ретінде таңдалды, себебі олар экстракцияның жоғары өнімділігіне  әкеліп соқтырады, сонымен қатар олар метанолмен және басқа органикалық еріткіштермен салыстырғанда қауіпсіз және аз уытты.

Загрузки

Опубликован

2023-03-27