ЖАЗДЫҚ ЖҰМСАҚ БИДАЙДЫҢ ПЕРСПЕКТИВТІ ЛИНИЯЛАРЫНЫҢ САПАЛЫҚ ЖӘНЕ ӨНІМДІЛІК КӨРСЕТКІШТЕРІН БАҒАЛАУ

Авторы

  • Зотова Л.П С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехниқалық университеті
  • Савин Т.В С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехниқалық университеті
  • Жумалин А.Х С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехниқалық университеті
  • Абдуллоев Ф.М С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехниқалық университеті
  • Хасанова Г.Ж С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехниқалық университеті

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.51452/kazatu.2022.2(113).983

Ключевые слова:

Бидай; селекция; өнімділік; сапа; линия; трансгрессия

Аннотация

Жаздық бидайдың F7 будандық ұрпақтарын зерттеу негізінде келесдейі белгілер бойынша донорлық қасиетке ие линиялар таңдалып алынды: Az x K-5 – өсімдік биіктігі (79см)  және  өнімді түптенуі (1,5) бойынша; Az x K-55 – масақ өнімділігі бойынша (1,31 гр.); K x Az-177 – дән ірілігі бойынша (39,54 гр.). Сапалық көрсеткіштері  бойынша Az x K-17 линиясы , ал өнімділігі бойынша Az x K-5 линиясы үздік көрсеткіштер көрсетті.  Масақтағы дән салмағның  трансгрессиялық дәрежесі бойынша F7  ұрпағында ең жоғарғы 63,0% кореткен  K X  Az-177 линиясы перспективті болып табылады.  Az x K-55 линиясы жиынтық көрсеткіштерінің трансгрессиясы бойынша оң дәрежемен ерекшеленді. Ақуыз бен клейковина құрамы бойынша Az x K-17 (18,8; 32,0%)  және Az x K-5(17,9; 31,8%) линиларын атап өтуге болады. ИДК көрсеткіштері бойынша Карабалыкская 90 х Алтайская жница сорттарының тіке және кері қайталама будандасытрумен алынған гибридтік ұрпақтарынан таңдалған барлық линиялар І топқа жатады, клейковина дәрежесі – жақсы, Az x K-17, Az x K-17 және Az x K-5 линияларында дәннің қаттылық көрсеткіштері – жоғары.

Загрузки

Опубликован

2022-06-03