СУСПЕНЗИЯЛЫҚ («ДЫМҚЫЛ») ТӘСІЛМЕН АЛЫНҒАН КАТИОНДЫҚ КАРТОП КРАХМАЛЫ ФИЗИКАЛЫҚ-ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРЫЛЫМЫНЫҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ

Авторы

  • Литвяк В.В В.М. Горбатова Бүкілресейлік крахмал өнімдері ғылыми-зерттеу институты-фмбғу азық-түлік жүйелері ФҒО филиалы. РАН
  • Бутрим С.М «Физика-химиялық мәселелер ғылыми-зерттеу институты» БМУ мекемесі
  • Никитина М.Ф В.М. Горбатова Бүкілресейлік крахмал өнімдері ғылыми-зерттеу институты-фмбғу азық-түлік жүйелері ФҒО филиалы. РАН
  • Кузина Л.Б В.М. Горбатова Бүкілресейлік крахмал өнімдері ғылыми-зерттеу институты-фмбғу азық-түлік жүйелері ФҒО филиалы. РАН

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.51452/kazatu.2021.4(111).804

Ключевые слова:

картоп крахмалы, катионизация, модификация, реагент, қасиеттері.

Аннотация

Құрамында катионы бар хгптм реагенті бар суспензиядағы крахмалды клейстерлеу тежегіштерін қолдана отырып, жоғары тиімді катионизациялау әдісі әзірленді, бұл 0,01–0,06 моль/моль алмастыру дәрежесімен катионды крахмал алуға мүмкіндік береді. Жергілікті және катионды крахмал түйіршіктерінің сканерленген электрондық фотосуреттері катионизация деңгейінің жоғарылауымен крахмал түйіршіктерінің жойылуын көрсетті. 13С ЯМР-, 1Н ЯМР-спектрлер мен ИҚ-спектрлерді талдау құрылымның негізгі элементі ретінде α-D-глюкопиранозаның болуын, сондай-ақ 2с, 3С және 6С α-d-глюкопиранозаның позициясында гидроксидті алмастыратын эпихлоргидринді топтың болуын көрсетеді. Бұл жағдайда α-D-глюкопиранозаның әртүрлі позицияларындағы алмастыру процесі біркелкі жүрмейді (әртүрлі жылдамдықпен) және келесідей жүзеге асырылады: 2С>6С>3С. Дифрактограммалар реакция қоспасындағы крахмал түйіршіктерінің қатты ісінуіне әкелетін температурада катионизациядан кейін картоп крахмалы кристаллдық дәрежесінің (0,035 со катионды крахмалда 33,2% – дан 28% – ға дейін және 0,061 және 0,045 со катионды крахмалда 0% – ға дейін) айтарлықтай төмендеуін көрсетеді, бұл өзгерістер реакция температурасы неғұрлым жоғары болса. Жергілікті картоп крахмалына тән негізгі рефлекстер (2Q = 17,0, 19,5 және 22,1º) Т ³ 45ºС синтезделген катионды крахмал үлгілерінде іс жүзінде көрінбейді. 35ºС-та алынған әр түрлі ауыстыру дәрежесі бар катионды картоп крахмалы үлгілерінің дифрактограммалары 2Q = 19,5º-де рефлекстің болмауымен және шамамен 2Q = 17,0 және 22,1º максимумы бар айқын жолақтардың болуымен сипатталады. Жергілікті картоп крахмалы мен катиондық картоп крахмалының үш үлгісінің термогравиметриялық қисықтары катиондық топтардың крахмал макромолекуласына енуі крахмалдың жылу сипаттамаларына, негізінен бастапқы температура мен тозу механизміне айтарлықтай әсер ететіндігін көрсетті. Зерттелген барлық үлгілер массасын екі кезеңде жоғалтады: біріншісі (70–100ºС) адсорбцияланған ылғалды жоюмен байланысты, ал екіншісі (220–287ºС) полимердің тозуы мен ыдырауына (карбонизация) байланысты. Сонымен қатар, катионды крахмалдың барлық үлгілерін карбонизациялау жергілікті деңгейге қарағанда төмен температурада басталады.

Загрузки

Опубликован

2021-11-26