ТОПАРАҚТЫҢ САПАСЫ ЖӘНЕ ОНЫҢ ҚҰНАРЛЫЛЫҒЫ «ТОПАРАҚ ДЕНСАУЛЫҒЫ» ЖАҢА СИПАТТЫ ҚҰРАМЫ РЕТІНДЕ.

Авторы

  • Жлоба Л.Д «А.И.Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орта-лығы» ЖШС
  • Зуева Н.Б. «А.И.Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орта-лығы» ЖШС
  • Құнанбаев Қ.Қ. «А.И.Бараев атындағы астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орта-лығы» ЖШС

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.51452/kazatu.2021.2(109).803

Ключевые слова:

дәстүрлі егіншілік, органикалық егіншілік, микроэлементтер, топырақтың құнарлылығы, тұрақсыз қарашірік, суда еритін қарашірік, топырақ денсаулығы

Аннотация

Құнарлы және сау топырақ - бұл жердің өнімді, қоршаған ортаны қалыптастыратын, биоресурсты экожүйесі. Топырақтың саулығын құнарлылықтың құрамдас бөлігі деп санауға болады, ең маңызды функционалды биологиялық категория деп санауға болады. Бұл зерттеулердің мақсаты - топыраққа көпжылдық шөптердің қабаттарының жыртылуымен органикалық фонның, өсімдік қалдықтары түрінде топыраққа органикалық заттардың берілуінің ұлғаюына әсерін зерттеу, бұл жаңғыру және құнарлылық пен топырақ сапасын сақтау проблеманы сақтайды. Зерттеу минералды тыңайтқыштар енгізілген дәстүрлі фонмен салыстырғанда жүргізілді. Топырақ сынамаларында органикалық заттардың құрамы мен оның тұрақсыз фракциялары, сондай -ақ органикалық ластаушылардың (микроэлементтер мен ауыр металдар) мөлшері анықталды.  Органикалық заттардың мөлшері және оның органикалық фондық лабильді фракциялары дәстүрлі фонмен салыстырғанда бір деңгейде болды, вегетациялық кезеңнің жағдайына байланысты жылдан жылға ерекшеленді. Микроэлементтердің, ауыр металдардың жинақталуы да жыл бойынша және нұсқалар бойынша ерекшеленді, бірақ алынған нәтижелер рұқсат етілген шекті рұқсат етілген концентрациядан аспады.

Загрузки

Опубликован

2021-06-30

Выпуск

Раздел

Ауылшаруашылық ғылымдар бөліміне қосымша