СОЛТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН ЖАҒДАЙЫНДА ДӘНДІ БҰРШАҚ ДАҚЫЛДАРЫНЫҢ ӨНІМІ МЕН САПАСЫ

Авторы

  • Қ.М. Мұсынов, А.А. Қыпшақбаева, Б.Б. Базарбаев З.Т.Тлеулина. Е.Л.Петров.

Ключевые слова:

асбұршақ, жасымық, сорт, себу мөлшері, өнім, сапа.

Аннотация

Мақалада Ақмола облысының күнгірт қара қоңыр топырағында дәнді бұршақ дақылдарының технологиясын жетілдіру бойынша зерттеу нәтижелері келтірілген. Дәнді бұршақ дақылдарының өнімінің қалыптасуына әртүрлі сорттардың және себу мөлшерінің әсері зерттелді. Зерттеу нәтижесі бойынша асбұршақтың себу мөлшерін 0,7-ден 1,3-ке дейін, ал жасымықтың 2,0-ден 2,5-ке дейін жоғарлатқанда өнімділік артты. Зерттелген сорттардың ішінен ең өнімді сорт Аксайский усатый-55, оның өнімділігі-12,3 ц/га, ол бақылау ретінде алынған Неосыпающийся-1 сортынан 2,5 ц/га жоғары, сәйкесінше оның өнімділігі – 9,8 ц/га.Жасымықтың 2,5 млн өнгіш тұқым себілген Уаис Роуд сорты 22,9 ц/га және Веховская сорты 21,3 ц/га жоғарғы астық өнімін құрады.

Загрузки

Опубликован

2021-07-28