АТТЕНУИРЛЕНГЕН SALMONELLA DUBLIN 31 ШТАМЫНЫҢ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ

Авторы

  • А. Е. Жолдасбекова, К. Б. Бияшев, Б. К. Бияшев, Д. А. Сарыбаева

Ключевые слова:

сальмонеллез, биологиялық қасиеттер, Salmonella dublin, агглютинация, О – және Н- монорецептрлер, қансарысу.

Аннотация

Бұл мақалада аттенуацияланған Salmonelladublin 31 штамының биологиялық қасиетін уытты S.dublin 373 штамымен салыстыра отырып зерттедік. Зерттеу нәтижесінде аттенуацияланған S.dublin 31 штамы мен уытты S.dublin 373 штамдарының морфологиялық, биохимиялық, антигендік құрылымы бірдей болды. Аталған штамдардан дайындалған вацинаның уыттылық қалдығының сақталуы мен элиминация мерзімін анықтау үшін ақ тышқандарға, теңіз шошқасына және жаңа туылған бұзауларға зерттеу жүргіздік. Нәтижесінде аттенуирленген S.dublin 31 штамының әлсіз уыттылық қалдығына ие екендігін көрсетті.

Загрузки

Опубликован

2021-07-08