КІЛЕГЕЙЛІ-ӨСІМДІК СПРЕДІНІҢ ТАҒАМДЫҚ ЖӘНЕ ЭНЕРГЕТИКАЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫН АНЫҚТАУ

Авторы

  • Альжаксина Н. Е. «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми- зерттеу институты» ЖШС Астана филиалы
  • Ерболат Т. Е. «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми- зерттеу институты» ЖШС Астана филиалы
  • Мантай М. С. «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми- зерттеу институты» ЖШС Астана филиалы
  • Мухаметов А. Е. Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.51452/kazatu.2023.2(117).1351

Ключевые слова:

спредтер; кілегейлі-өсімдік; тағамдық құндылығы; энергетикалық құндылығы; азық-түлік өнімдері; май; өсімдік майлары.

Аннотация

Мақалада МЕМСТ 34178-2017 сәйкес кілегейлі-өсімдік спред үлгілерінің тағамдық және энергетикалық құндылығы көрсетілген. Функционалды өнімдер ретінде №1 таралу үлгісі басқа майлы өнімдерге қарағанда өзінің артықшылығы көрсетілген. Сараптама және зерттеулер МЕМСТ 34178-2017 сәйкес органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштер кешені бойынша жүргізілді. Зерттеулер көрсеткендей, жұқа эмульсия күйіндегі майлар ағзаға жақсы сіңеді және майдағы судың кері эмульсиясы болып табылады. Ұсынылған спред үлгілерінің сіңімділігі майлардың аралас болуымен түсіндіріледі және 97-98% құрайды, сондықтан май негізі дайын өнімнің балқу температурасы 31-34°С болатындай етіп таңдалады. Барлық үлгілердегі ақуыздың төмен мөлшері 1,07 г/100 г-нан 1,13 г/100 г-ға дейін ауытқиды, бұл аминқышқылдарының құрамының тепе-теңдігін көрсетеді. Спредтерде май қышқылының құрамы полиқанықпаған май қышқылдарының көбеюіне байланысты жақсы теңдестірілген, яғни, холестерин мөлшері азаяды, витаминдік құрамы реттеледі және сүт майының А дәруменіне қосымша - р каротин, Е дәрумені, суда еритін дәрумендер енгізіледі. Алдағы уақытта май өнімдерін әртүрлі функционалды ингредиенттермен байыту, олардың май қышқылдарының құрамын жақсарту, атап айтқанда, тағамдық құндылығы мен тұтастай алғанда өнімнің қауіпсіздігін арттыру сияқты тағы басқа жұмыстар жүргізілетін болады.

Биографии авторов

Ерболат Т. Е., «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми- зерттеу институты» ЖШС Астана филиалы

Жоба жетекшісі, магистр

Мантай М. С., «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми- зерттеу институты» ЖШС Астана филиалы

Техника және технология бакалавры, кіші ғылыми қызметкері

Загрузки

Опубликован

2023-06-26