ЗЫҒЫР ДАҚЫЛЫНА ФИТОСАНИТАРИЯЛЫҚ ТАЛДАУ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ ПЕСТИЦИДТЕРМЕН ӨҢДЕУ ЖҮЙЕЛЕРІН ҚОЛДАНУДЫҢ БИОЛОГИЯЛЫҚ ТИІМДІЛІГІ
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:
https://doi.org/10.51452/kazatu.2022.3(114).1179Ключевые слова:
ығыр; Linumusitatissimum L.; зиянкестер; өсімдік аурулары; экологиялық өңдеуАннотация
Соңғы уақытта зығыр майлы дақылдар нарығында сұранысқа ие бола
бастады. Қазақстанда зығыр өнеркәсіптік ауқымда 2017 жылдан бастап
өсіріледі. Бұл мәдениет экспортқа бағытталған, ол үшін өнімнің құрамы мен
экологиялық тазалығын ескеру қажет. Бүгінгі күні біздің өңірде аурулардың
дамуы мен таралуының фитосанитариялық мониторингі бойынша деректер
жеткіліксіз. Сондай-ақ, агрессивті химиялық өңдеуді қолдану тұқымның,
талшықтардың сапасына зиян келтіріп, майдың сапасын төмендетуі мүмкін.
Бұл жұмыста зығыр дақылдарына Фитосанитарлық мониторинг және
пестицидтерді енгізудің қолданылатын биологиялық схемаларының
биологиялық тиімділігі жүргізілді. Аралас өңдеу схемаларын қолдану
нәтижесінде жәндіктер зиянкестеріне қарсы 100% биологиялық тиімділік
(зығыр трипсі, зығыр бүргесі және т.б.), сондай-ақ арамшөптерге қарсы
68,3% тиімділік байқалды