УЛЬТРАСКАНЕРЛЕУ ҚҰРЫЛҒЫСЫН ҚОЛДАНУ АРҚЫЛЫ БУДАН БҰҚАШЫҚТАРДАН ТІРІ КЕЗІНДЕ АЛЫНҒАН ЕТІНІҢ САПАСЫН, СОЙҒАННАН КЕЙІНГІ БАҒАЛАУМЕН САЛЫСТЫРУ

Авторы

  • Бисембаев А. Т. «Мал шаруашылығы және ветеринария ғылыми өндірістік орталығы» ЖШС
  • Қажғалиев Н.Ж. «Мал шаруашылығы және ветеринария ғылыми - өндірістік орталығы» ЖШС

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.51452/kazatu.2022.3(114).1165

Ключевые слова:

будан бұқашықтар; ет сапасы; бұлшықет көз аймағы; сойғаннан кейінгі бағалау; ультрадыбыстық сканерлеу; тұқым

Аннотация

Бұл мақалада мал бордақылау алаңында будан бұқашықтардың (тұқымдылығы белгісіз сиырлар x абердин-ангус тұқымының бұқалары, тұқымы белгісіз сиырлар х герефорд тұқымының бұқалары) өсу мен даму қарқындылығын, союға дайындығын, сойғаннан кейінгі етінің сапасын бағалау үшін ультрадыбыстық сканерлеу құрылғысын қолдану арқылы анықтау нәтижелері берілген. Зерттеу нәтижесінде абердин-ангус будандары 515,3±7,4 кг тірілей салмақ тартса, герефорд будандары 516,7±7,9 кг, ал тұқымдылығы белгісіз будандар 487,0±4,7 кг салмақ қосты; осы будандарда бұлшық етінің көз аймағы тиісінше: абердин-ангус будандарында 82,5±5,4 см2, герефорд будандандарында 81,9±2,4 см2, тұқымдылығы белгісіз будандарда 78,1±4,7 см2 болса; тері асты май қабатының қалыңдығы сәйкесінше: ангус будандарында 6,1±1,4 мм, герефорд будандарында 7,0±0,3 мм, тұқымдылығы белгісіз будандарда 5,8±0,9 мм болды. Ультрадыбыспен өлшенген бұлшық ет көз аймағының союдан кейінгі өлшеммен сәйкес келуі үшінші топтағы герефорд будандарында орташа есеппен 95,3%, екінші топтағы абердин-ангус будандарында 95,6%, жергілікті жақсартылған ірі қара малда 96,9% құрады.

Биографии авторов

Бисембаев А. Т., «Мал шаруашылығы және ветеринария ғылыми өндірістік орталығы» ЖШС

ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты,

«Мал шаруашылығы және ветеринария ғылыми

өндірістік орталығы» ЖШС директоры

Қажғалиев Н.Ж., «Мал шаруашылығы және ветеринария ғылыми - өндірістік орталығы» ЖШС

candidate of sciences in Agriculture, deputy director of LLP “Scientific

 and Production Centre for Animal Husbandry and Veterinary”

Загрузки

Опубликован

2022-09-01