ҚАЗАҚСТАННЫҢ ОҢТҮСТІК ШЫҒЫСЫНДА ЖЕМІС ДАҚЫЛДАРЫНЫҢ БИОМЕТРИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІНЕ ЖӘНЕ ТОПЫРАҚ МИКРОФЛОРАСЫНА БИОРГАНИКАЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ПРЕПАРАТТАРДЫҢ ӘСЕРІ

Авторы

  • Айсакулова Х. Р. Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты
  • Жаппарова А. А. Қазақ Ұлттық аграрлық зерттеу университеті
  • Кенжегулова С. О. С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
  • Мауленова С. С. Қазақ Ұлттық аграрлық зерттеу университеті
  • Сейсенова А. А. Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты
  • Матай Ж. М. Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.51452/kazatu.2023.4(119).1579

Ключевые слова:

органикалық биологиялық белсенді препараттар; топырақ микроорганизмдері; жеміс дақылдары; сорт; биометриялық көрсеткіштері; тыңайтқыш; топырақ құнарлылығы.

Аннотация

Зерттеу өсіп келе жатқан халық пен шектеулі ресурстарға қатысты азық-түлік қауіпсіздігінің өзекті мәселесіне бағытталған. Авторлар қазіргі технологиялық өркениеттің күрделілігін, атап айтқанда, аграрлық өндірісті интенсификациялаудың экожүйеге және өнім сапасына әсерін қарастырады. Олар бұл мәселені шешудің негізгі жолдарының бірі биологиялық факторларды пайдалана отырып, егіншілікті күшейту екенін атап көрсетеді. Зерттеудің негізгі бағыты топырақ сапасын қалыптастыруда және ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің өнімділігін сақтауда маңызды рөл атқаратын топырақ микроорганизмдеріне бағытталған. Топырақты микробиологиялық бақылау әдісі топырақ микрофлорасының құрамын, соның ішінде азотты бекітетін бактерияларды, Bacillus, Pseudomonas, аэробты бактериялар мен саңырауқұлақтарды зерттеу үшін қолданылады. Зерттеу өсімдіктердің тамыр жүйесінің қоректенуін жақсарту, топырақтағы биологиялық процестерді реттеу және микроорганизмдердің белсенді функционалдығын сақтау үшін органикалық биологиялық белсенді заттарды қолданудың инновациялық технологиясын ұсынады. Нәтижелер биологиялық препараттарды қолданудың топырақ микрофлорасының сандық құрамына, сондай-ақ өсімдіктердің өсуінің биометриялық параметрлеріне оң әсерін көрсетеді, бұл ауыл шаруашылығы өнімінің өнімділігі мен сапасын арттырудағы маңызды қадам болып табылады.

Загрузки

Опубликован

2023-12-20 — Обновлена 2023-12-25