КІЛЕГЕЙЛІ-ӨСІМДІК СПРЕДІН ҰЗАҚ САҚТАУ КЕЗІНДЕГІ ЛАСТАНУ КӨРСЕТКІШТЕРІН ЗЕРТТЕУ

Авторы

  • Мухаметов А. Е. «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми- зерттеу институты» ЖШС Астана филиалы
  • Мантай М. С. «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми- зерттеу институты» ЖШС Астана филиалы
  • Дәулеткерей А. Б. «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми- зерттеу институты» ЖШС Астана филиалы

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.51452/kazatu.2023.2(117).1360

Ключевые слова:

спредтер; микробиологиялық көрсеткіштер; E. coli тобының бактериялары; ашытқы; зең; сақтау мерзімі; сақтау температурасы.

Аннотация

Мақалада кремді өсімдік спредтерінің сақтау мерзімі сипатталған. Композицияның ерекшелігіне байланысты спредтердің жарамдылық мерзімі тұрақсыз, сондықтан сақтау мерзімін ұзарту өте маңызды. А және Е дәрумендерін рецептурада қолдану сақтау кезінде пайда болатын тотығу процесін баяулатады. Азық түліктің жарамдылық мерзімі мен сақтау шарттарын белгілеу өнімнің гигиеналық талаптары мен тағамдық құндылығына сәйкес жүзеге асырылды. Кремді өсімдіктердің ұзақ сақталуының және сонымен бірге сақтау мерзімінің бұзылуының негізгі себептерінің бірі температураның ауытқуы, сондай-ақ әртүрлі микроорганизмдердің әсері болып табылады. Осындай жағдайларға байланысты спрэд үлгілерінің тазалығы мен микробиологиялық көрсеткіштерін анықтау мақсатында зерттеулер жүргізілді. Жүргізілген зерттеулердің нәтижелері тотығуға жоғары төзімділікті, құрылымдық және реологиялық қасиеттердің сақталуын, сондай-ақ спрэдтердің микробтық ластануының төмен деңгейін көрсетті, бұл кепілдік сақтау мерзімдерін белгілеуге негіз болды: -4 ± 2 °С температурада 60 күн және минус 23 ± 2 °С температурада 90 күн.

Загрузки

Опубликован

2023-06-07